Online tervezési eszközök: Jelentősen felgyorsul a felvonós projekttervezés

Online tervezési eszközök: Jelentősen felgyorsul a felvonós projekttervezés

Hadd mondjam el, hogy a KONE online eszközeinek használatával hogyan szabadíthat fel több időt a kreativitásra a felvonók tervezése és kivitelezése során.

Üdvözlöm, építész úr! A nevem Aleksi, és hadd osszam meg Önnel, hogyan szabadíthat fel időt a kreativitásra a KONE online eszközeinek használatával.

Ha ezt olvassa, akkor valószínű, hogy Ön építész, tervező szakember vagy talán épületüzemeltető.

Igen? Akkkor van néhány izgalmas meglátásom, amelyeket megoszthatok Önnel. Valójában annyi mindent szeretnék elmondani Önnek, hogy úgy döntöttem, elindítok egy blogsorozatot, amely leírja mindazokat a módszereket, amelyekkel a KONE online tervezőeszközei megkönnyíthetik az életét.

Több blogra lesz szükség ahhoz, hogy felvázoljam, hogy a KONE eszközök mennyi féle módon gyorsítják fel és könnyítik meg a tervezési folyamatot. A KONE Elevator Planner és a KONE Car Designer egy intuitív, ingyenes digitális eszközcsalád tagjai, amelyek elvégzik a számításokat Ön helyett, és lehetővé teszik, hogy arra összpontosítson, ami a legfontosabb: a kreatív munkára.

Az első blogomban a klasszikus vészforgatókönyveket fogok megvizsgálni, már az elején le lehetett volna kerülni a KONE online eszközeivel. Ha belefáradt abba, hogy sokadszorra is visszatérjen a tervezőasztalhoz egy alulméretezett liftakna vagy egy rosszul illeszkedő mozgólépcső miatt, olvasson tovább, és megtudja, hogy eszközeink segítségével hogyan tudja már az elején kiküszöbölni.

És nem, nem csal a szeme, ezek az eszközök teljesen ingyenesen használhatók.

5 módszer, amellyel a KONE tervezőeszközök segíthetnek a katasztrófa elhárításában

Egyszerűen adja meg a paramétereket, és már a koncepció kezdeti szakaszában azonnal hozzáférhet az adatokhoz.
Egyszerűen adja meg a paramétereket, és már a koncepció kezdeti szakaszában azonnal hozzáférhet az adatokhoz.

Minden liftet és mozgólépcsőt gondosan meg kell tervezni, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket a folyamat későbbi szakaszaiban. De néha úgy tűnik, hogy az építészeti projekteket Murphy törvénye szabályozza. Egy kisebb számítási hiba vagy elfelejtett biztonsági tényező dominóhatást indíthat, és a dolgok rosszul sülnek el. Nagyon rosszul. Aztán robot módjára visszatér a tervezőasztalhoz és újrakezdi. Újra és újra.

Képzelje el, ha elsőre mindig minden terv jól sikerülne. Mi lenne, ha lennének olyan eszközök, amelyek lehetővé teszik a kívánt paraméterek betáplálását, és a szoftver pontosan megmondaná, hogy milyen dimenziókkal játszhat, milyen szabályozást kell figyelembe vennie.

Képzelje el, mennyi időt, vért, verejtéket és könnyet, és ősz hajszálat takaríthatna meg.

És tessék! Ezek az eszközök léteznek, és díjmentesek!

Ezek az eszközök nem csak „jó, ha van” kiegészítők. Szó szerint órákat, ha nem napokat takaríthatnak meg. És pénzt. És végtelen gondot.

Hadd kezdjem azzal, hogy megosztok néhány tipikus forgatókönyvet, ahol tervezői eszközeink szó szerint megmenthetik projektjét egy kínos hibától.

1. Problémamentes liftaknaméretek már a kezdetektől

Az építészek nem liftszakértők (és nem is kell feltétlenül, hogy azok legyenek), ezért bizonyos komplikációk gyakran teljes meglepetést okoznak a sokemeletes épületek tervezőinek.

Az egyik leggyakoribb lifttel kapcsolatos hiba, a túl kicsi süllyeszték vagy a nem megfelelő aknafej tervezése. Ez gyakran akkor fordul elő, ha régi projektdimenziókat telepítenek át egy új projektbe, és nem naprakész tervezési információkat használnak, vagy nem terveznek elég részletesen. Tudta például, hogy az oldalra nyíló ajtóról a középen nyíló ajtóra való váltás nemcsak a liftakna szélességét befolyásolja, hanem növelheti az aknafej magasságát is, mivel extra biztonsági felszerelésre van szükség a fülke tetején? Ez gyakran előfordul, ami fejfájást okoz mindenkinek, aki részt vesz a projektben, különösen akkor, ha az idő lényeges, mint mindig.

Attól függően, hogy milyen korán észleli, többféleképpen is megoldhatja a problémát. Ha korán észreveszi, módosíthatja építészeti rajzait, és megemelheti az egész épület tetőszintjét. Ezzel időt spórolhat meg.

Egy másik tipikus megoldás (ha az előírások ezt lehetővé teszik) a felvonó módosítása és a korábbi aknafej megtartása, ez azonban többletköltséget generál és meghosszabbítja a szállítási és kivitelezési időt, mivel egyedi megoldásra van szüksége. Akár olyan kompromisszumokra is szükség lehet, amelyek nem ideálisak az épület használói számára.

A KONE Elevator Planner használatával mindez nem szükséges. Egyszerűen betáplálja a paramétereket, és azonnal megkapja a liftakna méreteit, specifikációit, CAD és BIM fájljait.

2. Vegye figyelembe a biztonsági előírásokat – már jóelőre

A tervezés megkezdésekor szerezze be a szükséges adatokat, hogy ne kelljen visszatérnie a tervezőasztalhoz.
A tervezés megkezdésekor szerezze be a szükséges adatokat, hogy ne kelljen visszatérnie a tervezőasztalhoz.

A felvonó sok paraméterben konfigurálható egyedi mérnöki tervezésű eszköz, amelyekre szigorú biztonsági szabványok és előírások vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy a termékkonfigurációk látszólag kis változásai váratlan változásokhoz vezethetnek a felvonó és akna környezetében.

Az építészek gyakran nem ismerik mélységében a speciális biztonsági előírásokat vagy eszközöket, amelyek bizonyos épülettervekben kötelezőek. Az egyik nyilvánvaló példa az ellensúlyra szerelt fogókészülék szükségessége az olyan felvonókban, ahol a forgalom számára is megközelíthető hely van a liftakna alatt, ami egyébként meglehetősen gyakori helyzet az épület alatti parkolóházzal rendelkező épületekben. Amit sok tervező nem vesz figyelembe, az az, hogy az ellensúly fogókészülék azt jelenti, hogy nagyobb süllyeszték-mélységre van szükség. Még olyan valós esetekről is hallottam, amikor a tervezők akkor jöttek rá, hogy ez a kötelező biztonsági eszköz teljesen hiányzik, amikor a lift már használatba került!

A berendezés és az ezt befogadó akna átalakítás az épület befejezése után senkinek sem olcsó vagy kívánatos feladat, ezért valóban kifizetődő ezt a kis időt már a korai fázisokban eltölteni annak biztosítására, hogy minden biztonsági szabványt megfelelően betartsanak. A KONE tervezőeszközei pontos, naprakész információkat nyújtanak az összes vonatkozó helyi biztonsági szabványról.

3. Győződjön meg arról, hogy a lift belső kialakítása illeszkedik az épülethez

Amikor új épületet tervez vagy modernizál egy régit, a felvonók megjelenésének és hangulatának ki kell egészítenie az általános koncepciót. Néha azonban a lift sajnos egyáltalán nem illik a megalkotott koncepcióba. Egy jellegtelen acéldoboz tönkreteszi azokat az órákat, amelyeket a modernizálandó Art Deco stílusú előcsarnok részleteinek tökéletesítésével töltött. Vagy éppen a pszichedelikus, űrkorszaki világítási séma visszafelé sülhet el, ha a felvonó fülkéje klausztrofóbiás érzést kelt.

A KONE Car Designer segítségével életre keltheti elképzeléseit a 3D modellezéssel, hogy egyedi belső tereket hozzon létre a saját igényeinek megfelelően. A szoftver pontosan és reálisan megmutatja, hogy a különböző anyagok, világítási lehetőségek és kiegészítők hogyan fognak kinézni a való életben. Azonnal láthatja, hogyan fog kinézni a liftje, akár a számítógépén, akár a telefonján vagy táblagépén. Az eszközök nemcsak a látványt veszik figyelembe, hanem a teljes liftélményt.

4. Tervezze meg az emberáramlást a terek között

A KONE online eszközei segítenek az építészeknek és tervezőknek minimális erőfeszítéssel megtervezni a lehető legjobb emberáramlási megoldásokat.
A KONE online eszközei segítenek az építészeknek és tervezőknek minimális erőfeszítéssel megtervezni a lehető legjobb emberáramlási megoldásokat.

Nem minden építész rendelkezik mélyreható szaktudással arról, hogy hogyan haladnak és áramlanak az emberek nagy közterületeken. Honnan tudhatja fejből, hogy hány liftre van szükség például egy Budapest központjában található luxusszálloda kezeléséhez csúcsüzembe. És hogyan lehet meghatározni, hogy melyik modell a legmegfelelőbb az épülethez, hogy a lift mély-, széles- vagy négyzet alakú legyen-e, melyek a legfontosabb előírások, amelyeket figyelembe kell venni, vagy milyen ajtónyílási méretek szükségesek?

Ehhez valószínűleg egy lifttervező szakértő felkeresésére van szükség, hogy ő megmondja, milyen mozgólépcső sebessége optimális, vagy hány felvonóra van szüksége a csúcsforgalom kezeléséhez. De a KONE tervezőeszköze legalább alapvető útmutatást nyújt ezekben a kérdésekben a legkorábbi tervezési szakaszokban, elkerülve a potenciálisan költséges hibákat és felesleges újratervezést.

Persze, ha azon tűnődne, hogy ez azt jelenti-e, hogy búcsút inthet a lifttervező kollégáknak, akik bevonása mindig külön időt igényel, akkor rosszul gondolja, rájuk minden esetben szükség lesz. Még mindig szükség van a velük való konzultációra. De a számos országban elérhető KONE eszközökkel előfordulhat, hogy nem kell megvárnia a tőlük kapott információkat vagy anyagokat, mielőtt továbbhaladna a tervezéssel. Már a nagyon korai szakaszban világos elképzeléssel és vázlattal rendelkezhet, legalábbis a projekttípusnak megfelelő termékről, jóval a kivitelezés pályáztatása előtt.

5. Tegye jövőbiztossá épületét

Állandó elvárás, hogy egy új épület rugalmas, alakítható és időtálló legyen. Meg kell érteni és ki kell szolgálni a három, tíz vagy akár ötven év múlva fellépő igényeket is. A bővíthetőség és a modularitás kulcsfontosságú követelmények az olyan forgalmas építészeti környezetekben, mint például a repülőterek és más közlekedési csomópontok.

A KONE applikációk segíthetnek az épülettervezés modern digitális megközelítésében azáltal, hogy kiindulópontot biztosítanak a digitálisan támogatott tervezési koordinációs folyamathoz, sőt akár az épület digitális ikertestvérének létrehozásához is. Lehetővé teszik a BIM (Building Information Modeling) anyagok létrehozását felvonókhoz és mozgólépcsőkhöz azon a projekteknél, ahol ez szükséges. Ez végső soron segít az építészeknek az épületek tömegének és különböző funkcióinak megtervezésében és már a korai tervezési szakaszban segítenek azonosítani és megoldani az épület különböző elemei közötti esetleges ellentmondásokat.

A KONE tevezőeszközének alkalmazásával olyan moduláris rendszert tervezhet, amely teljes mértékben alakítható. A paraméterek betáplálásával az eszközök létrehozzák a 3D BIM elemeket a kívánt formátumban (IFC vagy RFA), a kívánt részletességi/fejlesztési szinten (LOD100 vagy LOD200), az objektumba ágyazott megfelelő specifikációs adatoknak megfelelően. Ez a jövőbiztos BIM rész menet közben módosítható az épület fejlődésével, de az objektum specifikációi és méretei egységesek maradnak, így nincs szükség költséges egyedi megoldásokra az épület tervezésének alakulásakor.

Ugye megmondtam: íme legalább öt kiváló ok a KONE tervezési eszközeinek használatára.

Még egy fontos információ: A KONE tervezőeszközök használata nagyon intuitív. Az építészeti szoftvereket gyakran műszaki szakértői szempontból tervezik, de a mi eszközeink nagyon felhasználóbarátak. Gyakorlatilag lehetetlen rosszul használni, vagy nem tudni használni őket. Folyamatosan frissítjük őket a legfrissebb termékinformációkkal, így biztos lehet benne, hogy az adatok mindig megfelelnek az aktuális követelményeknek. Az eszközök nem olyan általános információkat nyújtanak, amelyek nagyjából megfelelnek a tipikus projekteknek, hanem megadják a projektspecifikus adatokat, a tervezési folyamat összes releváns lépését és a további igény szerinti pontos információkat.

Ha mindössze öt percet tölt az eszközök használatával a megfelelő tervezéshez, sok órát takaríthat meg később.

Kövesse figyelemmel a következő blogomat, amely mélyebben belemegy a KONE különböző tervezési eszközeinek részleteibe.

Aleksi M

Magamról

A nevem Aleksi Marjamäki, és a KONE építészek és tervezők számára készült, ügyfelek által használt eszközeiért és applikációiért vagyok felelős. 16 éve dolgozom a KONE-nál, gyakorlatilag az egész szakmai karrierem itt töltöttem. Eredetileg marketinget tanultam, tehát nem vagyok „tech srác”, ugyanakkor egy nagyon régi motorkerékpár tulajdonosaként azon kaptam magam, hogy lassan szerelővé válok (nem saját akaratból, hanem inkább szükségből). Az igazat megvallva, valószínűleg többet tudok a stand-up comedyről, mint a mérnöki munkáról, de úgy vélem, pont ezért tudom tökéletesen elmagyarázni azt, hogyan profitálhatnak az építészek a KONE eszközök használatából. Éppen azért olyan nélkülözhetetlenek ezek az eszközök, mert nem mindenki műszaki mérnök! Én nem, talán Ön sem, sőt még a legendás finn építész Alvar Aalto sem. És ha engem kérdez, még Aalto is elkerülhetett volna néhány tervezési katasztrófát, ha a KONE eszközök rendelkezésre álltak volna az ő idejében!

img_KONE-Aleksi-Marjamaki-A-360x527

Nevem: Aleksi Marjamäki

Szülővárosom: Egy Ulvila nevű kisvárosból származom, Pori közelében, Finnország nyugati partján.

Tanulmányaim: Az Oulu Egyetemen, majd a Tamperei Egyetemen tanultam. A fő szakom marketing volt, de stratégiát és könyvelést is tanultam.

Munkaköröm: A KONE Globális Új Berendezések Üzletfejlesztési csapatának tagja vagyok. Olyan eszközökért vagyok felelős, mint a Elevator- és Escalator Planner vagy a Car Designer, ami a felvonófülkék design kialakítására megalkotott applikáció, valamint néhány más, jelenleg tesztelés alatt álló új, ügyfelek által használható program és megoldás is hozzám tartozik.

Karrierem: 2005-ben csatlakoztam a KONE Nemzetközi Gyakornoki Programjához (ITP) Hágában, Hollandiában. Üzletfejlesztési menedzserként is dolgoztam a Nagy-britanniai KONE-nál, amikor az épületinformációs modellezés (BIM) növekvő trenddé vált az épülettervezésben és az együttműködésben.

Hobbijaim: 2016 óta CrossFit-ezek. Évente néhányszor snowboardozom is. Van egy hajóm és egy motorkerékpárom is, és szeretek meleg nyári estéket tölteni Helsinki szigetein csónakázva, vagy kerékpárral cirkálni a városban.

Hogy kapcsolódok ki: Hogyan pihenek: Sok podcastot hallgatok, amelyből néhány inkább szakmai, de a nagy része inkább életvitellel vagy könnyebb témákkal kapcsolatos. Nagyon szeretem a stand-up comedy-t is, de csak nézni és hallgatni, nem pedig kiállni a színpadra.

Akik inspirálnak: A fiam, Oiva, aki most lett nyolcéves, és a lányom, Anni, aki júliusban lesz ötéves.

Az oldal megosztása

Sütik beállítása

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Azáltal, hogy a böngésző beállításainak módosítása nélkül folytatja a webhely megtekintését, Ön hozzájárul a sütik használatához. (A beállításokat bármikor megváltoztathatja.) További információkért tekintse meg az Adatvédelmi nyilatkozatot.