Online tervezési eszközök: 8 okos módszer, amely megkönnyíti egy építész életét

Online tervezési eszközök: 8 okos módszer, amely megkönnyíti egy építész életét

Engedje meg, hogy megmutassam , hogyan szabadíthatnak fel időt az építészek a kreatívabb tevékenységekre a KONE tervező eszközeinek használatával, hogy a felvonótervezővel könnyedén konfigurálhassák az épületükhöz valóban illeszkedő felvonó specifikációját.

Örülök, hogy újra látom. Az első blogom eszerint biztosan felkeltette az érdeklődését. Ez jó dolog: ha Ön építész, tervező vagy szaktanácsadó, nem engedheti meg magának, hogy NE érdekeljék a KONE online tervezési eszközei, mert ezek exponenciálisan felgyorsíthatják a tervezési folyamatot, és segíthetnek elkerülni a költséges hibákat. Online eszközeink segítségével könnyedén megtervezheti, hogy pontosan mire van szüksége a felvonótervezési folyamata során, szó szerint és képletesen is.

Az első blogomban felvázoltam néhány klasszikus vészforgatókönyvet, amelyeket eszközeinkkel már az elején el lehett volna kerülni. Ebben a második blogban közelebbről megvizsgálom a tervezési folyamatot, az eszközök használatát, valamint azokat a szakaszokat, amelyekben a KONE Elevator Planner és a KONE Car Designer szerepet játszik.

Engedje meg, hogy még egyszer kihangsúlyozzam: ezek az eszközök teljesen ingyenesen használhatóak, és nem igényelnek bejelentkezést a teljes körű használatukhoz.

Eszközök, amelyek irányt szabnak és vezetik a tervezési folyamatot, annak minden lépésében

A KONE ingyenes, online tervezőeszközei segítenek elkerülni a találgatásokat és az unalmas kutakodást a felvonók és mozgólépcsők kulcsfontosságú tervezési fázisaiban.
A KONE ingyenes, online tervezőeszközei segítenek elkerülni a találgatásokat és az unalmas kutakodást a felvonók és mozgólépcsők kulcsfontosságú tervezési fázisaiban.

Nézzük a gyakorlati példákat.

Ön egy nagy, többszintes épületet tervez, például múzeumot, tranzitcsomópontot, bevásárlóközpontot vagy irodaházat, amelyet naponta több száz, ha nem több ezer ember látogat és használ. Jönnek és mennek, fel és le mozognak, remélhetőleg követik az eredeti tervében elképzelt útvonalat. Tehát liftekre és mozgólépcsőkre lesz szüksége – rengetegre –, és ezeket gondosan kell megtervezni és elhelyezni, hogy minden látogató utazása zökkenőmentes, és hatékony legyen. Sőt adott esetben, még inspiráló is.

Hol érdemes kezdeni? Mit kell figyelembe vennie? Hová kerüljenek a liftek? Mennyi helyet kell hagynia a felvonóaknáknak? Hány mozgólépcsőre lesz szüksége? Mi az optimális emelkedési szögük, helyigényük és sebességük? Milyen további mérnöki szerkezetekre lehet szüksége? Milyen helyi építési szabályokat és biztonsági előírásokat kell figyelembe vennie? Van-e kész gyári megoldás, amely megfelel az Ön terveinek, vagy testre kell szabnia?

Sok választ Ön is megtalálhat egyszerűen a KONE online tervezői eszközeinek tanulmányozásával, akár laptopján, akár mobilalkalmazás használatával, ha van ilyen. Ez tényleg ilyen egyszerű!

Így használhatók az eszközök.

1. Milyen felvonóra van szükségem? – Az emberáramlás megértése

A KONE szakértői tudásához, adataihoz és szimulációs eszközeihez való hozzáférés segít az építészeknek megtervezni a legjobb emberáramlási élményt a különböző típusú épületekben.
A KONE szakértői tudásához, adataihoz és szimulációs eszközeihez való hozzáférés segít az építészeknek megtervezni a legjobb emberáramlási élményt a különböző típusú épületekben.

Mielőtt olyan épületet tervezne, amely függőleges és vízszintes emberáramlási megoldásokat tartalmaz nagy tömegek részére, az első dolog, amit mélyrehatóan meg kell értenie, az emberek mozgása. Hol vannak a forgalom fő áramlási útvonalai? Hol vannak a fő szűk keresztmetszeti kockázatok? Hány felvonó berendezésre van szükség a csúcsforgalom kezeléséhez? Ezek egyikét sem lehet találgatásokra bízni: ez egy egzakt tudomány.

Ezeknek az alapvető kérdéseknek a megválaszolásával a KONE tervezési eszközei segíthetnek megérteni az épület emberáramlással kapcsolatos igényeit. A paraméterek betáplálása után az eszközök pontosan megmondják, hogy mire van szüksége, hány felvonóra vagy mozgólépcsőre van szüksége, mennyi helyet foglalnak el, és hogyan konfigurálhatja őket az építési követelményeknek megfelelően (ez a funkció még nem mindenhol érhető el).

2. Mennyi helyet foglalnak a berendezések? – A dimenziók megértése

Most már tudja, milyen berendezésekre van szüksége. Ez a kezdet. De mennyi helyet kell hagynia?

Az építészek, tervezők és tanácsadók jellemzően a tervezés korai szakaszában használják tervezési eszközeinket, hogy pontosan meghatározzák, mennyi hely szükséges a felvonókhoz, valamint annak meghatározásához, hogy milyen speciális mérnöki szerkezetekre lehet szükség. Miután betáplálta a szükséges felvonókapacitásra vonatkozó specifikációkat, az applikációk nem csak azt mondják meg, hogy mire van szüksége, hanem azt is, hogy ezek mennyi helyet foglalnak el.

A létrehozott anyag nemcsak az épületterületből elfoglalt helyigényt határozza meg, hanem az összes vertikális- és vízszintes emberáramlási megoldás méretbeli és szerkezeti követelményeit is. Előfordulhat például, hogy elfelejtett elegendő helyet hagyni a lift gépházának. A KONE tervezőeszközével azonnal tudja, hogy mennyi hellyel kell játszania.

3. A tervem vajon megfelel minden helyi hatósági előírásnak és szabványnak? – A biztonság megértése

Győződjön meg arról, hogy projektje a kezdetektől fogva megfelel a vonatkozó helyi előírásoknak.
Győződjön meg arról, hogy projektje a kezdetektől fogva megfelel a vonatkozó helyi előírásoknak.

Semmi sem fontosabb, mint a biztonság. Az építési szabályozás és a biztonsági előírások azonban országonként eltérőek, és néha nehéz lehet minden részletet nyomon követni. Teljes mértékben ismeri az EN 81-20:2020 európai szabványt, amely meghatározza az aknaajtók és a fülkeajtók szilárdsági követelményeit? Ismeri az fülke- és liftakna-megvilágítási előírásokat? Hacsak nem egy megrögzött lift-mániás, akkor valószínűleg nem!

A helyi szabályozás néha további biztonsági berendezéseket írhat elő a felvonókhoz, és ez befolyásolhatja az akna méretezését, a tető felépítését vagy akár az egész épület magasságát, és ezáltal a projekt teljes költségét. Ha egyszerűen átültet egy régi felvonótervet egy korábbi projektből anélkül, hogy figyelembe venné ezeket a további követelményeket, költséges változások várhatók!

Ilyen esetekben a KONE tervezőeszközeivel komoly pénzt takaríthat meg. Miután megadta a rendszernek a paramétereket és a projekt helyét, az eszközök automatikus biztosítják, hogy a terv megfeleljen néhány alapvető vonatkozó előírásnak. És ami a legfontosabb, fellélegezhet, és tudhatja, hogy segít javítani az épület használóinak biztonságát.

4. Hogyan vizualizálhatom a tevet az ügyfeleim számára? – Praktikus BIM anyagok

Íme az egyik kedvenc használati funkcióm a tervezési eszközeinkkel kapcsolatban: A paraméterek betáplálása után az eszközök olyan CAD- és BIM-anyagokat biztosítanak, amelyek személyre szabottak a projekthez. Hát van ennél egyszerűbb?

Most már van egy világosan vizualizált objektum, amelyet közvetlenül az építési tervbe lehet ültetni. Ráadásul van valami konkrétum, amit megmutathat az ügyfélnek a tervezés legkorábbi szakaszában. Ez a BIM objektum egy stabil elem, amelyet rugalmasan importálhat a terv módosítása és adaptálása során.

Az épületinformációs modellezés (BIM) már egy ideje növekvő trend az épülettervezésben és a kivitelezésben, és örömmel mondhatom, hogy mi, a KONE-nál zökkenőmentesen dolgozunk együtt a BIM-et használó ügyfelekkel a projekt tervezési, kivitelezési és épületkezelési fázisaiban.

5. Hogyan oszthatom meg a specifikációkat a fejlesztővel?

A KONE tervezőeszközök további nagyszerű tulajdonsága, hogy olyan specifikációs dokumentumokat biztosítanak a berendezésekhez, amelyeket felhasználhat a saját projekt-dokumentációjában az épület műszaki követelményeinek leírására. Ezt az információt ezután könnyen továbbítják az építtetőnek a tervezési és tenderezési folyamat során, vagy továbbíthatják a potenciális beszállítóknak, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy mindenki ugyanazok alapján dolgozik, és javaslataikat, illetve árajánlatukat ennek megfelelően adják be.

6. Hogy fog kinézni? – Emelje magasabb szintre a dizájnt

Tesztelje a különböző stíluslehetőségeket, hogy felvonója tökéletesen illeszkedjen a belsőépítészeti   tervekhez.
Tesztelje a különböző stíluslehetőségeket, hogy felvonója tökéletesen illeszkedjen a belsőépítészeti tervekhez.

Ez volt az alapmérnöki munka. Végre. Most pedig térjünk rá a látványra. Itt jön képbe a KONE Car Designer. Ez a könnyen használható online eszköz, amely mobilalkalmazásként is elérhető,– biztosítja, hogy a lift megjelenése és érzete megfeleljen esztétikai céljainak, épülete stílusának és a kívánt végfelhasználói élménynek.

Az eszköz lehetővé teszi az innovatív anyagok, világítási megoldások és egyéb stíluslehetőségek elképesztő választékának kombinálását, párosítását és tesztelését, megkönnyítve a legmegfelelőbb alkatrészek és anyagok megtalálását a kívánt hangulatnak és felhasználói környezetnek megfelelően. Ezen kívül egyszerűvé teszi a fogyatékkal élők igényeinek kielégítését és a felvonó élményének megtervezését, hogy megfeleljen a különböző típusú felhasználói csoportoknak.

A KONE dizájn-kínálata a legszélesebb és legrugalmasabb az iparágban, így a választási lehetőségek gyakorlatilag határtalanok. Erről éppen oldalakon át is áradozhatnék, ezért a következő blogomban vissza is térek majd erre a témára.

7. Intuitív használat – nem okoz gondot!

A KONE eszközökben az a legjobb, hogy használatuk rendkívül egyszerű, szinte automatikus. Gyakorlatilag lehetetlen hibázni vagy nem megfelelően használni ezeket, vagy összezavarodni abban, hogy milyen adatot adjunk meg, vagy mi történik ezután. Az ilyen eszközöket nagyon gyakran túlságosan technikai vagy szakértői szempontból tervezik. Eszközeink azonban nemcsak pontosak, hanem nagyon felhasználóbarátak is, lehetővé téve, hogy könnyedén konfigurálja és megtervezze pontosan azt, amire szüksége van. Ezenkívül az eszközök által generált fájlok vagy anyagok az Ön egyedi projektjének és tervezésének megfelelően készülnek: kezelik a trükkös részeket az Ön nevében, energiát szabadítva fel a projekt kreatív részére.

És most hajrá, engedje szabadjára kreativitását!

8. Részletes adatok, amelyekben megbízhat

Az építészek és a tervező szakemberek mindig az idő szorításában dolgoznak, és gyakran több újratervezést vagy javítást kell végrahajtaniuk. Legtöbbjüknek valószínűleg nincs ideje vagy igénye arra, hogy a felvonók és mozgólépcsők szakértőjévé váljon, és nem is kell, hogy ez így legyen! Emellett valószínűleg nem kell napi szinten foglalkoznia a felvonótervezéssel, így könnyen elfelejti vagy elveszíti a szükséges információkat.

A KONE eszközök gyors és egyszerű módot kínálnak ezeknek a kihívásoknak a kezelésére. Az egyetlen dolog, amit tudnia kell, hogy hol találja meg ezeket az applikációkat, és már készen is áll a különböző megoldások közötti választásra, a liftaknaméretek és specifikációk meghatározására, valamint a CAD és BIM fájlok elkészítésére. Az eszközöket folyamatosan karbantartjuk a legfrissebb termékinformációkkal frissítjük, így biztos lehet benne, hogy az adatok mindig pontosak és naprakészek. És amit fontos hozzátenni: nem általános adatokat biztosítunk, hanem megbízható, testreszabott specifikációkat, amelyek az Ön által megadott pontos igényeken és termékadatokon alapulnak.

Ez volt tehát az a nyolc ok, ami bemutatja, hogy a KONE tervező eszközei hogyan hozhatnak jelentős pozitív változást a tervezés folyamatába.

Összefoglalva, a KONE eszközök értékének lényege, hogy milyen gyorsan és egyszerűen találhatunk pontos, naprakész információkat, ami nem mindig volt így. Most már kitakaríthatja a szekrényeit, és kidobhatja az összes poros, 10 éves tervezési kézikönyvet. A KONE applikációk éjjel-nappal az Ön rendelkezésére állnak, bármilyen eszközön, akár az irodában dolgozik, akár egy nagyszerű ötlet jut eszébe otthon este.

Tartson velem a következő blogomban is, amelyben mélyebben belemegyek a KONE design tervezési kínálatába és a KONE Car Designer eszköz részleteibe!

Aleksi M

Magamról

A nevem Aleksi Marjamäki, és a KONE építészek és tervezők számára készült, ügyfelek által használt eszközeiért és applikációiért vagyok felelős. 16 éve dolgozom a KONE-nál, gyakorlatilag az egész szakmai karrierem itt töltöttem. Eredetileg marketinget tanultam, tehát nem vagyok „tech srác”, ugyanakkor egy nagyon régi motorkerékpár tulajdonosaként azon kaptam magam, hogy lassan szerelővé válok (nem saját akaratból, hanem inkább szükségből). Az igazat megvallva, valószínűleg többet tudok a stand-up comedyről, mint a mérnöki munkáról, de úgy vélem, pont ezért tudom tökéletesen elmagyarázni azt, hogyan profitálhatnak az építészek a KONE eszközök használatából. Éppen azért olyan nélkülözhetetlenek ezek az eszközök, mert nem mindenki műszaki mérnök! Én nem, talán Ön sem, sőt még a legendás finn építész Alvar Aalto sem. És ha engem kérdez, még Aalto is elkerülhetett volna néhány tervezési katasztrófát, ha a KONE eszközök rendelkezésre álltak volna az ő idejében!

img_KONE-Aleksi-Marjamaki-A-360x527

Nevem: Aleksi Marjamäki

Szülővárosom: Egy Ulvila nevű kisvárosból származom, Pori közelében, Finnország nyugati partján.

Tanulmányaim: Az Oulu Egyetemen, majd a Tamperei Egyetemen tanultam. A fő szakom marketing volt, de stratégiát és könyvelést is tanultam.

Munkaköröm: A KONE Globális Új Berendezések Üzletfejlesztési csapatának tagja vagyok. Olyan eszközökért vagyok felelős, mint a Elevator- és Escalator Planner vagy a Car Designer, ami a felvonófülkék design kialakítására megalkotott applikáció, valamint néhány más, jelenleg tesztelés alatt álló új, ügyfelek által használható program és megoldás is hozzám tartozik.

Karrierem: 2005-ben csatlakoztam a KONE Nemzetközi Gyakornoki Programjához (ITP) Hágában, Hollandiában. Üzletfejlesztési menedzserként is dolgoztam a Nagy-britanniai KONE-nál, amikor az épületinformációs modellezés (BIM) növekvő trenddé vált az épülettervezésben és az együttműködésben.

Hobbijaim: 2016 óta CrossFit-ezek. Évente néhányszor snowboardozom is. Van egy hajóm és egy motorkerékpárom is, és szeretek meleg nyári estéket tölteni Helsinki szigetein csónakázva, vagy kerékpárral cirkálni a városban.

Hogy kapcsolódok ki: Hogyan pihenek: Sok podcastot hallgatok, amelyből néhány inkább szakmai, de a nagy része inkább életvitellel vagy könnyebb témákkal kapcsolatos. Nagyon szeretem a stand-up comedy-t is, de csak nézni és hallgatni, nem pedig kiállni a színpadra.

Akik inspirálnak: A fiam, Oiva, aki most lett nyolcéves, és a lányom, Anni, aki júliusban lesz ötéves.

Az oldal megosztása

Sütik beállítása

A weboldal sütiket használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Azáltal, hogy a böngésző beállításainak módosítása nélkül folytatja a webhely megtekintését, Ön hozzájárul a sütik használatához. (A beállításokat bármikor megváltoztathatja.) További információkért tekintse meg az Adatvédelmi nyilatkozatot.